Posted in Knjige

William Hjortsberg – Pali anđeo

falling angel hjortsberg fawcett 1978

ŽANR: fantastika/horor/triler/misterija
ZEMLJA: SAD
ORIGINALNI NAZIV: Falling Angel
GODINA IZDAVANJA: 1978.

William Hjortsberg, koji nas je napustio u aprilu ove godine, je bio jedan od onih pisaca koji nije bio pretjerano produktivan u smislu izbacivanja knjiga na tržište. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća je izbacio polovinu svog opusa od 8 knjiga i upravo u tom periodu je napisao roman koji je danas postao kultni klasik i po mnogima njegov najbolji roman, Pali anđeo (Falling Angel, 1978.).

Ideju za roman je dobio još u srednjoj školi kada je napisao kratku priču slične tematike, a poslije ju je razradio u roman. I to kako maestralan roman, o kojem svi imaju samo riječi hvale. Ja spadam u te koji ga hvale na sva usta. Poslije je roman objavljen serijski u Playboyu, da bi konačno 1978. bio izbačen kao roman. Treba naglasiti i da skoro 40 godina nakon prvobitnog izdavanja, ovaj roman ide nanovo u štampanje, što govori samo po sebi o njegovom kvalitetu.

Mračna je to priča, koja počinje i sve vrijeme je tvrdokorna detektivska misterija u maniru Raymonda Chandlera i Dashiella Hammonda, napisana u prvom licu, sa autentičnim rečenicama i frazama svojstvenim samo tim velikanima, i polako klizi u vode natprirodnog i okultnog do samog klimaksa na napuštenoj stanici podzemne željeznice i kraja u Angelovom stanu.

It was Friday the thirteenth and yesterday’s snowstorm lingered in the streets like a leftover curse.

Harry Angel je privatni detektiv u New Yorku 1959. koji prihvata posao izvjesnog Louisa Cyphera, čovjeka nepoznate nacionalnosti, iako ima francuski pasoš i po sopstvenim riječima “samo je putnik”. Lova je velika, a zadatak jednostavan. Ući u veteransku bolnicu i vidjeti šta se dešava sa Johnniejem Favoriteom, s kojim Cypher ima neriješenih poslova od prije 2. svjetskog rata.

Favorite je bio veoma poznat pjevač prije rata, u stilu Franka Sinatre, ali je regrutovan na vrhuncu slave 1943. i poslat na sjevernoafričko bojište gdje je ranjen i vraćen kao biljka, fizički i psihički unakažen. Naravno, kako Angel otkriva, Favorite nije u bolnici godinama i sve vrijeme je njegov odlazak prikrivan.

Kako priča odmiče, Angel upoznaje plejadu raznolikih likova, jer ima na raspolaganju koliko god vremena mu je potrebno i koliko god novca. Cypher zaista želi doći do Favoritea. Ali kako kojeg lika upoznaje, tako iza sebe ostavlja trag leševa, svaki misteriozno ubijen i sve dublje ulazi u vode crne magije i voodooa, kojima je Johnnie Favorite bio opsjednut.

Jedina svjetla tačka njegove istrage je upoznavanje mlade voodoo svećenice zvučnog imena, Epiphany Proudfoot, čiji je otac Favorite, glavom i bradom, koji je tih godina prije rata po svemu sudeći kršio mnoge norme. Ta putena svećenica, kojoj je seks govor s bogovima voodooa, mu postaje uspješan saučesnik u istrazi i rješavanju misterije po imenu “gdje je nestao Johnnie Favorite”.

Ukoliko ste gledali film Anđeosko srce (Angel Heart, 1987.), koji je rađen po ovom romanu, sa Mickeyjem Rourkeom kao Angelom i Robertom de Nirom kao Cypherom, onda znate kako se stvari odvijaju iako ima priličnih razlika između knjige i filma. Sjajan film, mračne atmosfere zahvaljujući maestru Alanu Parkeru.

Sjajno napisan, roman vas veoma uspješno stavlja u tijelo Harryja Angela i u živopisno dočaran New York te 1959. godine, tako da imate dojam da zaista kročite ulicama tog velegrada. Hjortsberg je ovom mješavinom žanrova itekako iznenadio mnoge i napisao vjerovatno jedan od najoriginalnih romana ikada napisanih te tako dokazao da je moguće raditi veoma uspješne mješavine žanrova.

Roman je ovo koji će se svidjeti svima, jer je u samoj osnovi krimi misteriozni noir roman, protkan blagim psihološkim hororom jer Hjortsberg ne pokušava prepasti nasilnim scenama, kojih ima dvije-tri, jer bez njih ne može, već vas pokušava prepasti onim što ne znate, a mislite da znate. I tako, zajedno, sa Angelom se uplićete u klupko misterije i okultnog.

Navodno je Hjortsberg prije svoje smrti napisao dugo očekivani nastavak ovog romana, ali da li je to tačno, vidjet ćemo. Preporuka, ali definitivno preporuka za sve.

Advertisements

Autor:

A so called critic, wannabe writer, poor man's Bukowski, Lovecraft and Robert E. Howard. Need more?

3 thoughts on “William Hjortsberg – Pali anđeo

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s